2-3 april 2025 | Prioritet Serneke Arena | Göteborg

Eldrift kommer att slå stort och snabbt

Träffa Techno Creatives och Joel Rozada

Vad tror du är de största utmaningarna med att komma framåt inom autonom mobilitet i Sverige?
Autonom mobilitet kommer tydligt delas upp i subcategories. Dels kommer det finnas det allmänna spåret med helt självkörande fordon likt TESLA, men mycket snabbare kommer vi se en uppsjö med fordon som EINRIDE eller Golden Ridge som kör helt autonomt inom en vertikal. Detta kommer skapa nya företag som inte säljer likt bilindustrin idag utan har mer en inriktning som NEVS i Trollhättan. Att ställa om teknik och produktion är en utmaning men dessa applikationer kommer även kräva en helt annan organisation gällande sälj och support samt service.

Med tanke på utmaningarna, hur kan produktutvecklande företag ändå göra business på denna trend, tror du?
Vi kommer se en mängd nya företag och dotterbolag till de stora OEMerna. När industrin går mot en mängd specialiserade applikationer likt Golden Ridge Robotics kommer det bli många möjligheter för även mindre företag att specialisera sig på en vertikal och service.

Fordonsindustrin i Sverige om 10 år – vilka tre stora saker har hänt på vägen, om du får gissa?
Eldrift kommer slå stort och snabbt. Utvecklingen i batterikapacitet och pris kommer fortsätta sätta press på ICE och ställa om företagen. Jag skulle även tro att elvägar kan få ett genomslag och bli konkurrent till t.ex. järnväg snarare än allmänna lastbilar.

Ditt bästa tips för kommunikation i tekniskt avancerade projekt? 
Vi tror på mycket exempel och visa på teknik i verkligheten. Med ett exempel är det ofta mycket enklare att prata teknisk och förslag

Scroll to Top