2-3 april 2025 | Prioritet Serneke Arena | Göteborg

Lösa morgondagens utmaningar, helst igår?

Så kommer fordonsindustrin kunna lösa morgondagens utmaningar idag

Det finns idag stora utmaningar inom bland annat autonom mobilitet och arbetet med att ställa om teknik och produktion kommer att vara omfattande framöver. Detta medför att många bolag känner pressen på att kunna leverera före tiden är inne, för att hålla sig konkurrenskraftiga. Hur kommer omställningen gå till och hur löser man de problem som uppstår?

Joel Rozada, CEO & Founder på The Techno Creatives, tror att en av lösningarna är att autonom mobilitet kommer delas upp i två tydliga underkategorier. Å ena sidan det allmänna spåret med självkörande fordon från företag som Tesla, men utöver detta det autonoma spåret med fordon som kör självständigt inom en vertikal, med företag som exempelvis EINRIDE eller Golden Ridge.

Detta i sin tur kommer att skapa nya företag som inte säljer helt enligt traditionella normer, utan företag som arbetar mer likt NEVS i Trollhättan. Nya lösningar kommer att kräva en helt annan organisation gällande sälj, support och service. Men de nya konstellationer som kan uppstå kommer att bidra till mer specialisering och lägga ut en stor del av ansvaret hos bland annat OEM:erna på bolagsavknoppningar.

– Vi kommer se en mängd nya företag och dotterbolag till de stora OEM:erna. När industrin går mot en mängd specialiserade applikationer likt Golden Ridge Robotics kommer det bli många möjligheter för även mindre företag att specialisera sig på en vertikal och service.

Kanske kan det fördelade ansvaret och användandet av spetskompetens vara en förändring som gör att framtidens krav blir enklare att uppfylla.

Seminarie: Framtida mål för den globala fordonsindustrin

Onsdagen den 25 mars kommer Joel Rozada tala om framtida mål för den globala fordonsindustrin på Advanced Engineering. Han kommer även att beröra ett relevant fall – specifika erfarenheter av att utforma, utveckla och driva en smart autonom mobilitetstjänst i Kina. Joel och hans företag The Techno Creatives grundade Sichuan Golden Ridge Robotics tillsammans med ett djupt samarbete med Baidu (den kinesiska versionen av Google) och har utvecklat världens första helt autonoma parkrover som kör Baidu Apollo-stacken!

Joel Rozada
Scroll to Top